Pěstounům se v Litomyšli líbilo

Krásné počasí přilákalo v neděli 16.9. do Litomyšle na druhý ročník Dne pro pěstounství téměř šest stovek dětí a dospělých z celého Pardubického kraje. Bohatý program v zámecké zahradě a volný vstup do interaktivní stálých expozic na zámeckém návrší nabídl příjemně strávený společný čas všem generacím. " I když to máme do Litomyšle přes čtyřicet kilometrů, jezdíme sem rádi. Takže když přišlo od naší doprovázející organizace pozvání na tuto akci, bylo u nás doma jasno," směje se Marcela, která přijela s početnou rodinou z podhůří Orlických hor. Nechyběly různé soutěže, výtvarné workshopy, fotokoutek, moderovaná beseda, vystoupení parkour show nebo tzv. dogdancing. Akci určenou především jako poděkování pro pěstouny, jako je i paní Marcela, uspořádal Pardubický kraj ve spolupráci s litomyšlskou Farní charitou a dalšími subjekty.

Přiznání

V Občanské poradně se setkáváme s ledasčím. Některé, zdánlivě třeba úplně obyčejné lidské příběhy, mohou být k zamyšlení pro nás, pro všechny.

Děti si budou hrát venku

Zástupce Oblastní charity Polička na konci července 2018 v obchodním domě Tesco v Olomouci převzal dárkový šek na 10 000 korun. Tato částka přispěje k vybudování hřiště pro děti na zahradě za charitními domy II. a III. ve Vrchlického ulici. Z daru Tesco budou zakoupeny herní prvky – houpačka a skluzavka. Pískoviště a lavičky zajistíme svépomocí – pomůže nám dřevodílna AC dílen.

Nový školní autobus už brázdí indické cesty

Vyučování skončilo. Hlouček malých školáků postává v mokré trávě kolem žlutého autobusu. Venku prší a děti se snaží co nejrychleji nastoupit, aby nezmokly. Deštníky nemají, některé z dětí si alespoň natáhly přes hlavu kapuci.

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

Životní příběh indické dívky Shruthi

Díky dárcům projektu Adopce na dálku® mohou děti z indické Karnataky chodit do školy a mají šanci na lepší život. O tom, jaký vliv měla podpora na jejich osud či plány do budoucna se dozvíte ze série videopříběhů, které pro vás připravujeme.

Tyto a další příběhy najdete na webu Adopce na dálku.

K průzkumu Charity o mladých a chudobě vznikl cyklus fotografií Tomáše Pospěcha

Co obvykle děláme. Snímek Tomáš Pospěch

Charita Česká republika se letos věnuje tématu Mladí a chudoba. Společně s Českou biskupskou konferencí a společností Median k němu připravila výzkum, který potvrdil předpoklad, že nejvíc záleží na tom, do jakých podmínek se narodíte. Jinými slovy, že chudoba je v Česku dědičná. K tématu vznikla i série fotografií Tomáše Pospěcha z nízkoprahového zařízení Fénix v Lipníku nad Bečvou. Tento typ sociálních služeb je totiž jedním z účinných nástrojů, kterým Charita v celé republice dětem a mladým lidem pomáhá.

Koledování doprovází také živé betlémy, koncerty a soutěže

Dobročinná Tříkrálová sbírka na pomoc nemocným a potřebným odstartovala i v Hradci Králové. Kašparové, Melicharové a Baltazarové koledují s požehnáním od biskupa Vokála a soutěží o nejkrásnější kostým. Koledování doprovází i spousta dalších akcí. Nenechte si ujít živý betlém v Náchodě a v Humpolci, průvod s koňmi v Poličce a koncerty. Koledníci se mohou zapojit do Tříkrálové fotosoutěže Charity ČR nebo havlíčkobrodské Charity. Děkujeme štědrým dárcům a dobrovolníkům, že nám pomáháte pomáhat!

Po Novém roce opět vyjdou do ulic tři králové

Začátkem ledna tradičně vyrazí do ulic tříkráloví koledníci s novoročním přáním a také s prosbou o příspěvek na pomoc nemocným a potřebným. V Hradci Králové jim na cestu požehná biskup Jan Vokál v pátek 5. ledna v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. Začněte s námi nový rok dobrým skutkem! Jak už tříkrálové dary pomáhají se dozvíte v našich příbězích nebo zde. Nenechte si ujít také doprovodné akce koledování - jízdu Tří králů na koních, živé betlémy, koncerty a soutěže.

V lednu startuje Tříkrálová sbírka. Do ulic vyrážejí tisíce koledníků

Tříkrálové foto Martina Chvojková, Choteč.

Hned první lednový den vyrážejí do ulic koledníci Tříkrálové sbírky. Lidem popřejí šťastný nový rok, zazpívají koledu, věnují drobný dárek a poprosí o příspěvek do zapečetěné pokladničky s logem Charity Česká republika. V roce 2017 se vydalo koledovat více než šedesát tisíc dobrovolníků a od dárců získali na pomoc lidem v nouzi přes sto milionů korun. V roce 2018 se sbírka koná již poosmnácté. Její výtěžek je tradičně určen na pomoc seniorům, lidem bez domova, matkám s dětmi v tísni nebo rodinám v tíživé situaci

Farní Charita Dolní Újezd

Dolní Újezd 613